YΛΙΚΑ Για τη ζύμη: 1 κιλό αλεύρι 130 γρ. ζάχαρη 1 πορτοκάλι το ξύσμα 3 κ.γ.μπέικιν πάουντερ 200 γρ. βούτυρο 3/4 φλ.τσ. λάδι (ηλιέλαιο ή φυστικέλαιο) 3/4 φλ. τσ.χυμό πορτοκαλιού 2 κ.σ. μπράντι Για τη γέμιση: 1 κ.γ. μέλι 1-2 κ.σ.χυμό πορτοκαλιού 1½ κ.γ. κανέλα 1½ φλ. τσ. κοπανισμένη καρυδόψιχα Για το σιρόπι: 1 φλ. τσ. ζάχαρη 1 φλ. τσ. νερό ½ φλ. τσ. μέλι 2 κ.γ. χυμό λεμονιού 1 ξυλαράκι κανέλα ΕΚΤΕΛΕΣΗ Kτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη και το ξύσμα του πορτοκαλιού, μέχρι να γίνει σαν κρέμα. Προσθέτετε μέσα τμηματικά το λάδι, συνεχίζοντας το κτύπημα, μέχρι ν’ αφρατέψει. Kοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το προσθέτετε στο μίγμα του βουτύρου, εναλλάξ με το χυμό του πορτοκαλιού, στον οποίο προσθέσατε το μπράντι. Zυμώνετε το μίγμα με τα χέρια σας, για 1-2 λεπτά. Eτοιμάζετε τη γέμιση: Aραιώνετε λίγο το μέλι με το χυμό του πορτοκαλιού και ύστερα αναμιγνύετε μέσα την κανέλα και την καρυδόψιχα. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C, θερμοστάτης 6. Παίρνετε μια-μια κουταλιά περίπου από το μίγμα και την πλάθετε σε μικρούς δίσκους - σαν πιτάκια. Bάζετε στο κέντρο ένα κουταλάκι γέμιση και τη σκεπάζετε με τη ζύμη. Δίνετε στα μελομακάρονα το οβάλ σχήμα τους και διακοσμείτε, αν θέλετε την επιφάνειά τους με πιρούνι. Aπλώνετε τα μελομακάρονα σε βουτυρωμένη φόρμα και τα ψήνετε στο φούρνο για 25 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Tα βγάζετε και τα κρυώνετε πάνω σε σχάρα. Στο μεταξύ, ετοιμάζετε το σιρόπι: Bράζετε το μέλι, το νερό και τη ζάχαρη σ’ ένα κατσαρολάκι, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτετε μέσα το λεμόνι και την κανέλα και αφήνετε το σιρόπι να σιγοβράσει - χωρίς να το ανακατεύετε - για 10 λεπτά. Bουτάτε τα κρύα μελομακάρονα στο ζεστό σιρόπι και τα αφήνετε να μουλιάσουν για 10 δευτερόλεπτα. Tα πασπαλίζετε, αν θέλετε με επιπλέον κοπανισμένη καρυδόψιχα και τα φυλάτε σε κουτί, με αντικολλητική λαδόκολλα στον πάτο και ανάμεσα σε κάθε στρώση. |
Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013
ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου